czwartek, 8 października 2020

Zachowaj odporność

 


     Okres jesienno-zimowy często kojarzymy ze zmniejszoną odpornością organizmu, a tym samym – zwiększoną zachorowalnością. Jednym z czynników warunkujących odporność naszego organizmu jest sposób żywienia. Prawidłowo skomponowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością odpoczynku pomaga wzmocnić system immunologiczny.

 

Podstawowe zasady utrzymania odporności to:

1.Odpowiednie nawadnianie

    Pij co najmniej 2-2,5 litra wody dziennie oraz gorące napary z imbiru lub ziół – wirusy słabiej mnożą się w cieple i wilgoci.

2.Zbilansowana dieta na odporność

Produkty fermentowane – zdrowie z kiszonki

    Dobrej jakości kiszonki i fermentowane produkty mleczne to źródło probiotyków korzystnie oddziałujących na mikroflorę jelitową. Do fermentowanych produktów mlecznych zaliczamy: naturalny kefir, maślankę, jogurt oraz mleko acidofilne.

Czosnek – naturalny antybiotyk

    Czosnek jest warzywem cebulowym, bogatym w fitoncydy – głównie allicynę, odpowiadającą za jego specyficzny zapach oraz antybiotyczne działanie. Dzięki temu zwalcza drobnoustroje i pasożyty, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwgrzybicze

Burak na odporność

    Burak, dynia i marchew to warzywa lekkostrawne, o dużej zawartości witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Burak zarówno gotowany, pieczony, jak i w postaci soku wzmacnia odporność organizmu, chroniąc przed chorobami, zwłaszcza o podłożu wirusowym.

Dynia i marchew z prowitaminą A

    Dynia oraz marchew to doskonałe, jesienne źródła prowitaminy A (β-karotenu). To właśnie witamina A, która powstaje w organizmie z prowitaminy A, jest silnym antyoksydantem, skutecznie usuwającym wolne rodniki – ich nadmiar przyczynia się do uszkodzenia komórek, a tym samym zaburzenia odporności

3.Regularna i umiarkowana aktywność fizyczna

    Każda umiarkowana aktywność fizyczna działa pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Bez względu na to, czy będzie to bieganie, nordic walking , czy nawet taniec.  Sport pozwala poprawić krążenie krwi, co ma na nas dobry wpływ, a aktywności na świeżym powietrzu i w słońcu pozwalają dodatkowo dotlenić organizm oraz uzupełnić witaminę D.

4.Redukcja stresu

    Doskonałymi sposobami radzenia sobie ze stresem są joga, medytacja czy tai-chi oraz tzw. mindfulness, czyli sztuka zarządzania własnymi emocjami. Niedocenianym i często zapominanym sposobem na zmniejszenie stresu jest także… śmiech. „Śmiechoterapiamoże poprawić krążenie i metabolizm, wzmocnić układ odpornościowy, redukować poziom kortyzolu wytwarzany przez stres i zamienić go na hormon szczęścia.

5.Wysypianie się

    Wspomniany wcześniej nadmiar stresu może wpłynąć negatywnie na sen . Zaburzenia jakości i ilości snu są kolejnym czynnikiem wywołującym niedobory odporności. Aby wzmocnić układ odpornościowy i nie narażać się na infekcje wirusowe należy przestrzegać zasad, tzw. higieny snu.

6.Podstawowa higiena osobista i częste mycie rąk

    Wzmocnienie odporności pozwala zniwelować ryzyko zarażenia infekcją wirusową lub bakteryjną, jednak nie uchroni cię bezpośrednio przed zachorowaniem. Prostym sposobem na pozbycie się komórek drobnoustrojów jest zachowywanie prawidłowej higieny osobistej, zwłaszcza prawidłowe mycie rąk, które pozwala oczyścić 90% bakterii znajdujących się na nich.

 

1 komentarz:

  1. Ja suplementuję syrop Alpikol z ekstraktem z czarnego bzu i pelargonii afrykańskiej.

    OdpowiedzUsuń