Od wieków ludzie wykorzystywali to co znajduje się w przyrodzie. Zioła są to rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka. Stosowane są między innymi w ziołolecznictwie, aromaterapii oraz jako przyprawy. Dodając zioła do potraw poprawiamy ich smak oraz dostarczamy organizmowi wiele witamin oraz soli mineralnych. Trudno jest podzielić zioła na lecznicze i przyprawowe. Wiele typowo leczniczych używa się również jako przyprawy np. tymianek czy szałwię, a przyprawowe np. kminek czy papryka ostra stosowane są w lecznictwie. Rośliny przyprawowe to te o charakterystycznym, wyrazistym aromacie i smaku. Stosowane są zarówno w formie świeżej i suszonej. Przyprawy roślinne stosujemy do dań przygotowanych na zimno np. sałatek czy surówek. Przy daniach przygotowywanych na gorąco wysoka temperatura jeszcze bardziej wydobywa aromat ziół. Obecnie dużą popularnością cieszą się przydomowe ogródki ziołowe czy chociażby uprawa ziół na balkonie czy parapecie okiennym, gdyż te świeże wykazują najlepsze właściwości. Rośliny z innych stref klimatycznych stosujemy w formie suszonej. A oto kilka roślin, które możemy wyhodować sami w mieszkaniu.
Bazylia do dań z pomidorami oraz dodatek do sosów i sałatek
Szczypiorek nada się do kanapek, past i surówek
Mięta jako dodatek do deserów, koktajli i napoi
Oregano to przyprawa do dań kuchni włoskiej czy greckiej
Tymianek do dań mięsnych, potraw z ziemniaków
Rozmaryn do dań z wieprzowiny, ziemniaków oraz kuchni śródziemnomorskiej
Pietruszka - chyba wszystkie dania naszej kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz