czwartek, 28 maja 2020

Kuchnia na kwarantannie

Zgodnie z zaleceniami WHO - Światowej Organizacji Zdrowia w czasie epidemii należy jeść przede wszystkim ciepłe posiłki. Dlaczego? Gotowanie dezaktywuje wirusy, które mogły osiąść na jedzeniu. Podczas kwarantanny staraj się jeść zupy, gulasze, potrawki. Wybieraj zapiekanki zamiast kanapek. Jedz więcej gotowanych, niż surowych warzyw. Absolutnie należy wykluczyć z diety potrawy z surowego mięsa i ryb oraz jajek. Unikaj napoi alkoholowych, ponieważ alkohol obniża odporność organizmu i zaburza barierę błon śluzowych, które stają się łatwą drogą dla wirusów. 

Jakie powinno być menu na kwarantannie? Różnorodne. Ciesz się jedzeniem i czasem wspólnie spędzonym z bliskimi. Karmienie to wyraz czułej troski i niech taki będzie twój codzienny jadłospis. 

Dania szybkie i łatwe, przywołują na myśl tanie i niezbyt wyszukane potrawy, które zjada się niemal w biegu. Jednak ekspresowa kuchnia w domowym wydaniu może być wykwintna, zdrowa i urozmaicona.



Przepis: Suflet z sera i szynki 

Ta delikatna potrawa przyrządzana jest z ubitych jaj, szynki i sera Cheddar. Aby suflet odpowiednio wyrósł, białka nie powinny być zbyt mocno ubite. 

Składniki: (4 porcje)

– 15 g tartego parmezanu 
– 60 g masła 
– 1 mała cebula, drobno posiekana 
– 60 g mąki 
– 280 ml mleka 
– 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 
– 175 g szynki, drobno pokrojonej 
– 115 g startego cheddara 
– świeżo zmielony pieprz 

Wykonanie: 

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać parmezanem. 
2. W rondlu roztopić masło, podsmażyć cebulę do miękkości. Dosypać mąkę, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, Doprowadzić do wrzenia, aż sos zgęstnieje. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez minutę i odstawić, by sos lekko ostygł. 
3. Żółtka ubić trzepaczką i dodać do przestudzonego sosu, jak również szynkę, 3/4 cheddara i pieprz.
4. Ubić białko na gęstą pianę i wymieszać z sosem i resztą.Wlać całość do żaroodpornego naczynia i posypać resztą cheddara. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut, aż suflet dobrze wyrośnie i lekko się zetnie. Podawać natychmiast 
z bułką paryską i zieloną sałatą. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz